Public Address

Mijnheer de Vertegenwoordiger van de Koning, Mevrouw de Minister, Generaal, Admiraal, wij heten u welkom op deze herdenkingsplechtigheid voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.


We zijn hier vandaag samen gekomen om het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa te herdenken, precies 76 jaar geleden. Het is inderdaad op 8 mei 1945 om 23u01 dat de Tweede Wereldoorlog officieel eindigt in Europa, de dag na de onvoorwaardelijke overgave van Nazi-Duitsland. De capitulatie van het Duitse leger werd getekend in de nacht van 7 op 8 mei – om 02u41 precies – in het indrukwekkende rode bakstenen gebouw van de vakschool van Reims. Het was hier dat Generaal Dwight Eisenhower het hoofdkwartier van de geallieerde strijdkrachten in Europa had geïnstalleerd.

Op 8 mei 1945 om 15u00 kondigden de geallieerde staatshoofden en regeringsleiders gelijktijdig op de radio het einde van de vijandelijkheden in Europa aan.

76 jaar later weerklinkt de echo van hun stemmen nog in onze herinnering.

Staakt het vuren

Op 8 mei 1945 zwegen de wapens en kwam er een einde aan één van de meest duistere periodes van de voorbije eeuw. Op die historische dag viel een moordend conflict stil. Het betekende tegelijkertijd de val van een regime dat alle waarden van de democratie en de mensenrechten schond.

Vandaag weerklinkt 8 mei echter in onze herinnering als het symbool van de hervonden vriendschap tussen de volkeren.

We herdenken dus ook deze dag in naam van de waarden van de vrijheid en de vrede op dewelke we samen en solidair sindsdien het Europa van morgen bouwen.

 

Photos : M. Félicien THIRY

Let us never forget the past,
let's build the future together,

for our children and grandchildren !